El Projecte
El projecte PyriSentinel, centrat als Pirineus, estudiarà els microorganismes dels llacs d’alta muntanya amb tècniques avançades de seqüenciació de l’ADN. Aquesta regió, amb un escalfament superior a la mitjana global, és un observatori clau per als impactes del canvi global (veure més a Observatori Pirenaic del Canvi Climàtic). Es revisaran aproximadament 300 llacs que, a causa del seu aïllament geogràfic, condicions extremes i variacions climàtiques, alberguen una diversitat significativa de microorganismes. La caracterització de les comunitats planctòniques és crucial per a l’estudi de la productivitat dels ecosistemes, ja que intervenen en el cicle dels nutrients, la depuració de l’aigua i les relacions amb macroorganismes tant a nivell tròfic com pel seu potencial patogen. La biomonitorització ajudarà a avaluar l’estat de salut dels ecosistemes i el seu patrimoni genètic, així com a estudiar les possibles conseqüències dels canvis ambientals en aquests llacs centinella. El projecte, que involucra experts de França, Espanya i Andorra, fomenta la consolidació del coneixement i la coordinació de polítiques enfront dels canvis ambientals. Inclou:
(1) la implementació de tècniques innovadores per a la recol·lecció i anàlisi de mostres de microorganismes
(2) la formació en aquestes tècniques, involucrant les comunitats locals per augmentar la consciència sobre aquesta investigació
(3) el compromís amb la participació pública i la difusió del coneixement
PyriSentinel proporcionarà una visió detallada de la diversitat genètica dels microorganismes aquàtics als Pirineus, promocionant tècniques avançades, establint un referent en biomonitorització basada en genòmica, contribuint a l’esforç internacional de caracteritzar el microbioma global, i equipant els professionals per a un seguiment efectiu en el futur, rastrejant els possibles impactes a llarg termini del canvi climàtic en aquests ecosistemes únics.
El projecte PyriSentinel ha estat cofinançat al 65% per la Unió Europea a través del Programa Interreg VI-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2021-2027). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra.
POCTEFA està estretament relacionat amb la Política Regional de la UE, formant part integral dels seus esforços per promoure els desenvolupament i la cohesió territorial.
All rights reserved, CRG 2024